O roli ziół w polskiej tradycji kulinarnej

Niektórzy rodzimi komentarzy i eksperci kulinarni są przerażenie, ponieważ jest coraz bardziej widoczne, że nasza rodzima tradycja kulinarne przyjmuje w siebie kolejne wpływy, a w rezultacie przetwarza się i zmienia swój charakter, nieraz bardzo znacznie. Chodzi tutaj przede wszystkim o rozmaite inspiracje różnymi dalekimi i, zdawałoby się, całkowicie obcymi nam prądami, takimi jak na przykład kuchnie orientalne, gdzie zamiast naszych raczej ciężkich mięsiw mamy różne oliwki, zioła, owoce i egzotyczne przyprawy. Owi kulinarni puryści, jak nazywają ich niektórzy, uważają że owe inspirowanie się obcymi kulturami kulinarnymi jest lub przynajmniej może być bardzo szkodliwe dla naszej rodzimej tradycji kulinarnej, i że nie jest wcale potrzebne, aby wprowadzać u nas takie „wynalazki“, jak na przykład coraz bardziej popularne zioła czy przyprawy orientalne. Jednak sprawa jest o wiele bardziej złożona, i nie można sprowadzić jej do dylematu, czy powinno się, czy też się nie powinno korzystać z takich urozmaiceń, jak wspominane zioła czy przyprawy orientalne. Ale o tym opowiem dopiero przy okazji następnych tekstów.

Podobne artykuły

  • Jak leczyć się ziołamiJak leczyć się ziołami Powszechne dolegliwości najlepiej leczyć za pomocą naturalnych środków. Mogą być nimi na przykład zioła. Doskonale sprawdzają się niemalże we wszystkich sytuacjach. Ich stosowanie jest […]
  • Najlepszy produkt na rynkuNajlepszy produkt na rynku Alevo jest preparatem ziołowym, który zdobywa sobie coraz większa popularność nie tylko w Polsce ale także za granicą. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest mieszanka ziół na którą składa […]
  • Alveo miętoweAlveo miętowe Smaki preparatów mają ogromny wpływ na to, jak się je stosuje. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, czy są dobre, czy mamy raczej odruchy wymiotne, jeżeli chcemy je spożywać. Dlatego też […]
  • Alveo, czyli o co chodziAlveo, czyli o co chodzi Zdarza się  nam, że słyszymy pewną nazwę, a tak naprawdę nie wiem co to jest i do czego to wszystko przypasować. Alveo może być taką nazwą, która nic nam za bardzo nie mówi i spędzany […]
  • Wszystko o ziołachWszystko o ziołach Wiele się mówi wśród różnego rodzaju specjalistów od żywienia, że współczesna polska kuchnia wyraźnie marginalizuje wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy, co jest niezgodne z rodzimymi […]
  • Moda na alveoModa na alveo Moda na alveo sięga zenitu. Według ostatnich danych sprzedaż tego specyfiku rośnie w tempie iście lawinowym i liczni analitycy już teraz zastanawiają się nad tym, gdzie jest i czy w ogóle […]