Prawdy i mity o ziołach

Nikogo chyba nie trzeba pouczać o tym, jak znaczną rolę w początkach kulinarnej historii naszego kraju odgrywały zioła oraz przyprawy. Jak wiadomo, tradycyjna kuchnia naszego kraju, zwana także kuchnią sarmacką, była w wysokim stopniu ostra i aromatyczna, oparta właśnie na takich składnikach, jak zioła oraz przyprawy. Jednak, jeśli przyjrzeć się nieco bliżej naszej obecnej sytuacji kulinarnej, szybko zauważymy, że główne tendencje naszej współczesnej kuchni raczej nie wykazują analogii z tym, co według analityków kulinarnych stanowi o istocie i odrębności naszej kuchni, a jeśli tak to są to analogie utajone, głęboko ukryte i niedostępne umysłowi przeciętnego obserwatora. W każdym razie, nie można negować faktu, że szeroko rozumiane zioła i przyprawy nie odgrywają roli wiodącej w naszej współczesnej kuchni, a nawet, można tak powiedzieć, odgrywają rolę o wiele mniej znaczącą, niż w wielu innych tradycjach kulinarnych. Niewykluczone jednak, że ten stan rzeczy będzie się jeszcze zmieniał i że zioła zaczną zyskiwać na popularności, ale na jakiekolwiek wyjaśnienia trzeba będzie po prostu zaczekać.

Podobne artykuły

  • Jak leczyć się ziołamiJak leczyć się ziołami Powszechne dolegliwości najlepiej leczyć za pomocą naturalnych środków. Mogą być nimi na przykład zioła. Doskonale sprawdzają się niemalże we wszystkich sytuacjach. Ich stosowanie jest […]
  • Suplementy diety w PolsceSuplementy diety w Polsce Na rynku szeroko rozumianych suplementów diety zachodzą poważne, głębokie przemiany. Przede wszystkim, sam rynek rozwija się coraz dynamiczniej, jakby całkiem niezależnie od ogólnej […]
  • Zioła wzbogacają naszą dietęZioła wzbogacają naszą dietę Zioła i przyprawy mają bardzo dużo właściwości, które można wykorzystać w codziennej diecie, przede wszystkim zioła mogą załagodzić liczne dolegliwości, szczególnie związane z błędami […]
  • ZiołaZioła Jeśli zastanawiamy się nad tym, w jakim kierunku zmieniają się nawyki żywieniowe Polaków, powinniśmy opierać się przede wszystkim na wiarygodnych danych, a nie na naszych indywidualnych […]
  • Polska tradycja kulinarnaPolska tradycja kulinarna Gdybym miał wskazać, który z elementów tradycyjnej, staropolskiej kultury kulinarnej podoba mi się najbardziej, wskazałbym na bardzo istotną rolę, jaką w owej dawnej, polskiej kuchni […]
  • Alveo w ciążyAlveo w ciąży Jest taki stan w życiu kobiety, kiedy wszystko wychodzi inaczej i nic nie jest jak należy. Jest to tak zwany stan błogosławiony, a więc potocznie nazywając stan, kiedy kobieta jest w […]