Zioła

Zioła… zioła istnieją odkąd pamiętamy. Nie było czasu w historii, kiedy zioła nie odgrywałyby dużej roli. Przykładowo szczypiorek ogrodowy to niesamowicie efektywne źródło witaminy A, a jego dobry smak i wielość potraw, do których może być dodany powoduje, że łatwo ową witaminę A przyjąć do organizmu. Z kolei liście orzecha włoskiego są dobrym lekarstwem na podrażnienia błon śluzowych i skóry. Pomagają również w pozbyciu się biegunki, zapalenia jamy ustnej, zapalenia dziąseł i spojówek, egzemy. Dodatkowo walczy z poceniem się nóg i rąk. Lawenda prawdziwa odkazi, uspokoi, ukoi skurcz. Jest również dobrym środkiem wiatropędnym gdyż zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach. Chmiel zwyczajny również działa uspokajająco i przeciwskurczowo. Zwiększa jednak wydalanie moczu, pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego i śluzu w przewodzie pokarmowym. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Bazylia pospolita z kolei reguluje trawienie i nadaje aromat wielu potrawom. Dodaje się ją do potraw mięsnych, warzywnych, octu ziołowego, pizzy, twarożku, zimnych sosów, majonezu, masła ziołowego, kanapek, , surówek i sałatek.

Podobne artykuły

  • Jak leczyć się ziołamiJak leczyć się ziołami Powszechne dolegliwości najlepiej leczyć za pomocą naturalnych środków. Mogą być nimi na przykład zioła. Doskonale sprawdzają się niemalże we wszystkich sytuacjach. Ich stosowanie jest […]
  • Rumianek- właściwościRumianek- właściwości Rumianek jest pospolicie rosnącym kwiatem w polskich warunkach klimatycznych, spotkać go można na łąkach nawet tuż pod miastem. Rumianek, to chyba najbardziej znany surowiec zielarski w […]
  • ZiołaZioła Jeśli zastanawiamy się nad tym, w jakim kierunku zmieniają się nawyki żywieniowe Polaków, powinniśmy opierać się przede wszystkim na wiarygodnych danych, a nie na naszych indywidualnych […]
  • O roli ziół w polskiej tradycji kulinarnejO roli ziół w polskiej tradycji kulinarnej Niektórzy rodzimi komentarzy i eksperci kulinarni są przerażenie, ponieważ jest coraz bardziej widoczne, że nasza rodzima tradycja kulinarne przyjmuje w siebie kolejne wpływy, a w […]
  • Co trzeba wiedzieć o ziołachCo trzeba wiedzieć o ziołach Wiele rozmawia się ostatnio na temat, że coraz żwawiej i coraz prędzej wchodzą do naszej rodzimej, polskiej kuchni różnego rodzaju nowiki i urozmaicenia, takie na przykład jak orientalne […]
  • Wszystko o ziołachWszystko o ziołach Wiele się mówi wśród różnego rodzaju specjalistów od żywienia, że współczesna polska kuchnia wyraźnie marginalizuje wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy, co jest niezgodne z rodzimymi […]